NewsletterFacebook

13. MDAG: Robaki

Tytuł oryginalny: 

Bugs

Czy spożywanie przez nas robaków ocali naszą planetę? To gorący temat. ONZ rekomenduje jadalne robaki jako narzędzie walki z głodem. Z drugiej strony mistrzowie kuchni oraz miłośnicy gwiazdek Michelena rozpływają się w superlatywach na temat smaku robaków. Do tego grona dołączają ekolodzy i specjaliści od odżywania chwaląc ich wartości odżywcze. Wygląda na to, że robaki są nowym super pożywieniem, które ma rozwiązać globalne problemy żywienia ludzkości. Przez ostatnie trzy lata Kopenhaski Nordic Food Lab składający się z szefów kuchni i badaczy zbiera doświadczenia od 2 miliardów ludzi, którzy już mają robaki w swojej diecie. Reżyser Andreas Johnsen podąża za nimi podpatrując, jak hodują, gotują, smakują robaki w Europie, Meksyku, Kenii, Japonii, czy Australii. Spotykają słynne królowe termitów, smakują pustynny miód mrówek, jadowite wielkie szerszenie, obserwują polowanie na koniki polne zwabiane silnymi lampami, które mogą oślepić myśliwych. Zebrany materiał daje dużo do myślenia i pozwala na postawienie ważnych pytań. Jeśli zaczniemy hodować robaki na skalę przemysłową, czy będą one nadal smaczne i wartościowe pod względem odżywczym, jak ma to miejsce obecnie? Kto zyska na tym, że robaki staną się popularne? Czy robaki są lustrem, w którym odbija się nasz zepsuty system, czy raczej srebrnym nabojem, który go naprawi?

Po pokazach 15 maja o 18:00 i 17 maja o 20:30 odbędą się spotkanie z reżyserem.

Kraj produkcji: 
Dania
Rok produkcji: 
2016
Czas trwania: 
74 min
Reżyseria: 
Andreas Johnsen